Verzorging van je barefootschoenen van suède

Pflege Deiner Barfußschuhe aus Veloursleder (Rauleder)

Suède is een ideaal materiaal voor schoenen, omdat het dankzij de openporige structuur zeer goed ademend is. Het heeft echter ook veel verzorging nodig om lang mooi en stabiel te blijven.

Hier geven we je enkele tips hoe je jouw suède ZAQQ barefootschoenen het beste kunt reinigen en verzorgen.

 

Wat is suède?

De verzamelnaam voor suède is ruwleer. In tegenstelling tot gladleer is het oppervlak geruwd, zoals al uit de naam kan worden afgeleid. Het is echter niet ruw, maar eerder fluweelachtig.

Ruwleer wordt in de volksmond vaak wildleer genoemd. Strikt genomen is dit echter niet juist. Wildleer is afkomstig van wilde dieren en is uiterst zeldzaam in de schoenenindustrie. Er zijn simpelweg veel te weinig dierenhuiden van wilde dieren beschikbaar.

Suèdeleer is een ondersoort van ruwleer. De buitenste dierenhuid is glad (gladleer), de naar het vlees gerichte binnenkant is ruw (suèdeleer).

Suede schoenen

IQON Velours Zwart

ZAQQ barefootschoenen gemaakt van suèdeleer

Wij gebruiken bijzonder graag suède, omdat het dankzij de openporige structuur veel beter ademend is dan gladleer. Dit maakt het perfect voor sport- en outdoorschoenen of zomersneakers.

Herken jij suède op het eerste gezicht? Misschien was dat vroeger zo. Tegenwoordig zijn er vegan materialen die er verbazingwekkend veel op lijken. Kijk dus snel of jouw schoen daadwerkelijk van suède is gemaakt om de juiste verzorging te kiezen. Je vindt de specificatie van de materialen onder de gedetailleerde beschrijving van de schoen.

Suède zorg

PIQUANT Velours Grey

Reiniging en verzorging van suèdeleer

Suède kun je het beste schoonmaken met een zachte borstel of spons. Het is milder om de schoen volledig droog te reinigen. Kom je dus met natte schoenen thuis, laat ze dan goed drogen voordat je ze schoonmaakt en verzorgt.

Met de NUBUK Box Classic spons of de droogreinigingsborstel van Collonil kun je je barefootschoenen voorzichtig reinigen en het suède oprichten. Zo is het perfect voorbereid op de verzorging. 

Nadat de schoenen droog gereinigd zijn, is het tijd om ze te verzorgen. Hiervoor raden we de biologische Bamboe Lotion aan. Deze zorgt niet alleen voor voedingsstoffen en vocht, maar verwijdert ook hardnekkig vuil. Na het sprayen kun je het vuil er gewoon afborstelen. De lotion moet grondig drogen voordat je je barefootschoen impregneert om hem tegen water en vuil te beschermen.

Je suède barefootschoenen impregneren

Nadat je je suède schoenen hebt gereinigd en verzorgd, moeten ze als laatste stap nog geïmpregneerd worden. Hiervoor is de zeer effectieve diepwerkende en oppervlakken-impregneerspray Nanopro bijzonder geschikt.

Suède zorg

SPARQLE Shine Velours Black

Spray je schoenen altijd buiten of in een goed geventileerde ruimte. Zorg ervoor dat je het suède gelijkmatig op ongeveer 20 cm afstand inspuit. Laat de schoen vervolgens op een beschutte plaats drogen. Gebruik echter nooit warmte om het proces te versnellen. Ten eerste kunnen hierdoor lelijke vlekken ontstaan en ten tweede kan het impregneermiddel niet tot in de kern van het leer doordringen. Suède is alleen beschermd tegen water en vuil als de nanodeeltjes diep in de poriën kunnen doordringen. Het is het beste om je ZAQQ’s een nacht te laten drogen.

Nadat het impregneermiddel goed is opgenomen en gedroogd, wordt het suède behandeld met een zachte borstel of een zachte spons. Hierdoor wordt het typische fluweelzachte oppervlak hersteld.

De zachte schuimrubberen spons waarmee je de schoenen hebt schoongemaakt, kun je ook gebruiken om het suède af te werken.

Let op: Voor de eerste keer dragen!!!

Als je jouw ZAQQ’s uit de doos haalt, hoef je ze natuurlijk niet schoon te maken, maar ze moeten wel worden geïmpregneerd voordat je ze voor het eerst draagt. Ten eerste wordt hierdoor voorkomen dat fijne vuildeeltjes in het suède binnendringen en ten tweede wordt het suède waterafstotend gemaakt.

 

Terug naar blog
1 van 3