Waarom je barefootschoenen zou moeten kiezen voor het sporten

Darum solltest Du auf Barfußschuhe beim Sport setzen

Of het nu gaat om joggen, wandelen, fitness of indoorsporten – fabrikanten van sportschoenen suggereren dat je voor elke sport een specifieke prestatieschoen nodig hebt. Een echt goede sportschoen heeft een hak, demping en steunelementen nodig? Verre van dat! In dit artikel leggen we uit waarom het tegenovergestelde het geval is, waarom schoenen met zware demping juist schadelijk kunnen zijn voor het lichaam en waarom onze schoenen voor vrijwel elke sport de juiste keuze zijn.

Op blote voeten lopen is de meest natuurlijke manier van bewegen die je je kunt voorstellen en toch vertrouwen we tegenwoordig op schoenen die innovatiever lijken dan de andere. Vooral bij het sporten heeft dat niet per se zin. Uit een onderzoek uit 2010 door evolutiebioloog Daniel Liebermann van de Harvard Universiteit bleek dat moderne schoenen verantwoordelijk zijn voor tal van orthopedische problemen. In het onderzoek ontdekte Liebermann dat barefootlopers tijdens het hardlopen eerst op de voor- of middenvoet landen, terwijl hardlopers met gedempte schoenen op de hak landen. De barefootlopers belasten daardoor het bewegingsapparaat veel minder. Het paradoxale effect is dat de gewrichten en botten tijdens het hardlopen met gedempte schoenen juist meer worden belast.

Wat maakt barefootschoenen speciaal voor het sporten?

Barefoot sportschoenen zoals die van ZAQQ, die zowel voor dames als heren verkrijgbaar zijn, hebben het tot hun missie gemaakt om de voeten zoveel mogelijk bewegingsvrijheid te bieden. De tenen hebben volledige vrijheid in deze schoenen – hier wordt niets samengeperst! Hierdoor kan ook de natuurlijke loopbeweging beter worden ondersteund en kunnen de tenen weer doen waarvoor ze bedoeld zijn. Dit betekent dat er geen geavanceerde dempingselementen nodig zijn.

<<Ontdek hardloopschoenen voor heren>>

Bij ZAQQ sportschoenen – net als bij al onze andere schoenen – geldt het nulhakprincipe. Onze schoenen hebben geen hoogteverschil tussen de bal van de voet en de hak, wat correct afrollen en neerzetten bevordert. Hierdoor kun je eerst op de voorvoet neerkomen en niet zoals gebruikelijk bij klassieke sportschoenen op de hak.

Onze schoenen zijn bovendien vederlicht. Met 200 gram (maat 41) wegen ze aanzienlijk minder dan bekende sportschoenenfabrikanten zoals Adidas, Nike en anderen. Je voeten worden dus niet extra belast!

<<Ontdek hardloopschoenen voor dames>>

Hardloopschoenen van ZAQQ – til je training naar een nieuw niveau!

We hebben veel modellen klaarstaan die je bij elke sport ondersteunen en de natuurlijke bewegingspatronen van je voeten en je hele bewegingsapparaat herstellen. Onze SPIQE in de kleuren Blue Black en Red Black biedt je alles wat een goede sportschoen moet bieden: hoog draagcomfort, zelfs bij lange afstanden, ademende en extra dunne binnenvoering en een zeer flexibele, slipvaste en slijtvaste rubberen zool.

Wen langzaam aan je nieuwe trainingspartner!

Maar wees voorzichtig: als je in de toekomst met onze schoenen wilt trainen om je lichaam langdurig te ontlasten, overhaast dan niets! Je spieren, pezen en gewrichtsbanden zijn nu waarschijnlijk nog gewend aan ondersteuning en demping – dus het werk is tot nu toe voor hen gedaan Je lichaam heeft daarom tijd nodig om aan de nieuwe omstandigheden te wennen en zijn eigen weerstand weer op te bouwen. Geef je lichaam daarom minstens drie maanden de tijd om stap voor stap aan je barefootschoenen te wennen voordat je er volledig op overstapt voor je training!

Het zal de moeite waard zijn, want je lichaam zal sterker zijn dan ooit tevoren! Feel free, feel ZAQQ!

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

1 van 3