Waarom het zich loont om op blote voeten of met barefootschoenen te trainen

Warum es sich lohnt, barfuß bzw. mit Barfußschuhen zu trainieren

We springen uit bed en trekken onze pantoffels aan, en voordat we het huis verlaten trekken we onze buitenschoenen aan. Op blote voeten lopen? Dat is geen optie omdat onze voeten zo gewend zijn aan schoenen dat het behoorlijk oncomfortabel kan zijn om op blote voeten te lopen. De tegelvloer is te koud om op blote voeten te lopen en op straat hebben we schoenen nodig om onze voeten te beschermen. 

Blote voeten worden doorgaans ook als onaantrekkelijk en onelegant beschouwd. Schoenen zijn gewoon onderdeel van onze moderne levensstijl. Naast hun beschermende functie stellen schoenen ons ook in staat onze individuele stijl tot uitdrukking te brengen. 

Door het dragen van schoenen verliezen we echter ook spierkracht en gaat de sensorische feedback van de grond verloren. In het volgende artikel leer je waarom het nuttig kan zijn om op blote voeten te sporten. 

 

Op blote voeten sporten – voordelen en effecten

 

In een studie van Miller et al. 2015, die werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Gait & Posture, zijn interessante resultaten te lezen.

De volgende effecten kunnen worden bereikt als de schoenen tijdens het trainen worden uitgetrokken, dat wil zeggen als je op blote voeten of met sokken traint: 

 

  • Er zijn meer spieren bij betrokken

    Er worden meer spieren gebruikt. Bij normaal schoeisel bewegen onze voeten in een soort beschermende houding. Op blote voeten worden tot 20 spieren meer gebruikt, die niet alleen sterker worden, maar ook verschillende taken hebben voor een stabiele manier van lopen. Als deze spieren specifiek worden getraind met gewichten, kunnen de ‘vergeten’ spieren worden gereactiveerd en snel weer worden opgebouwd. Hiermee wordt een belangrijke stap gezet om gezond, fit en blessurevrij te blijven.

  • Betere balans

    Beter evenwicht Een goed evenwichtsgevoel is belangrijk om blessures te voorkomen. Naarmate we ouder worden, kan een val tot ernstig letsel leiden. Daarom is het erg belangrijk om altijd stabiel te lopen en niet te wankelen, zelfs als de ondergrond glad of oneffen is.  Uit een studie bij kinderen door Zech et al. 2018, gepubliceerd in Frontiers in Pediatrics, blijkt dat kinderen die vaak op blote voeten rennen en spelen een aanzienlijk beter evenwichtsgevoel hebben dan kinderen die altijd schoenen dragen. 

  • Winst in spiertonus en spierkracht

    Toename in spiermassa Vooral bij krachttraining, zowel met je eigen gewicht als met externe gewichten, kun je een groter effect voelen als je op blote voeten in plaats van met schoenen traint. De hersenen ontvangen een betere sensorische feedback van de grond via de voeten. Vooral bij stagnerende prestaties kan het trainen op blote voeten ertoe leiden dat je zwaardere gewichten kunt tillen. Door de betere waarneming via de voet kan de kwaliteit van de bewegingen aanzienlijk worden verbeterd, wat uiteindelijk kan leiden tot een prestatieverbetering.


ZAQQ QNIT grijze hardloopschoen

Is blootsvoets trainen geschikt voor iedereen?

 

In principe wel, ervan uitgaande dat je gezonde voeten hebt. Iemand die breuken heeft gehad, misvormingen heeft, of lijdt aan osteoporose, moet echter altijd overleg plegen met de behandelend arts. Daarnaast moet je altijd naar je eigen lichaam luisteren. Als je pijn ervaart, moet je niet doorgaan met blootsvoets trainen. 

Houd er ook rekening mee dat er bij het sporten in de buitenlucht een bijzonder risico bestaat op letsel door scherven, doornen of scherpe stenen. 

 

Tips voor het trainen op blote voeten

 

Zoals bij alle nieuwe activiteiten en sporten moet je langzaam wennen aan de belasting van het trainen op blote voeten. Als je al gewend bent aan krachttraining met schoenen, moet je in het begin niet langer dan 10 minuten op blote voeten trainen. Hetzelfde geldt natuurlijk voor alle andere sporten.

Het beste is om de training op blote voeten elke week met 5 minuten te verlengen, zolang de vorige sessie geen problemen heeft veroorzaakt. Deze voorzichtige verlenging lijkt misschien te voorzichtig, maar het is belangrijk om te onthouden dat de nieuwe spieren tijd nodig hebben om sterker te worden. Het risico op blessures neemt pas af als er sterke spieren zijn ontwikkeld. 

Daarom is het altijd verstandig om je langzaam vertrouwd te maken met het trainen op blote voeten en niet te veel in één keer te willen. 

ZAQQ blootsvoets schoentraining

Een alternatief voor het trainen op blote voeten zijn barefootschoenen

Een alternatief voor het trainen op blote voeten is het dragen van barefootschoenen. Onze ZAQQ barefootschoenen bieden voldoende bescherming, maar zijn zo ontworpen dat sensorische feedback niet verloren gaat. Daarom zijn de zolen van alle ZAQQ’s absoluut vlak, ultradun en zeer flexibel. De voet kan de grond voelen en natuurlijke afrollen. Onze schoenen bieden ook veel ruimte bij de tenen, zodat de voet vrij kan bewegen in de barefootschoen, net als wanneer je op blote voeten loopt.

Voor sportieve activiteiten, of het nu gaat om krachttraining of hardlopen, raden we onze ZAQQ barefootschoenen uit de categorie Running aan. Deze zijn licht, flexibel en uiterst ademend.

 

>> Barefoothardloopschoenen voor dames – klik hier! <<

>> Barefoothardloopschoenen voor heren – klik hier! <<

 

Feel free, feel ZAQQ.

Bronnen:

Simon Franklin, Michael J. Gray, Nicola Heneghan, Laura Bowen, François-Xavier Li 2015 : Barefoot versus gewoon schoeisel: een systematische review van de kinematische, kinetische en spieractiviteitsverschillen tijdens het lopen, Gait & Posture, 2015, Volume 42, Issue 3, blz. 230-239.

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0966636215004993

 

Astrid Zech, Ranel Venter, Johanna E. de Villiers, Susanne Sehner, Karl Wegscheider, Karsten Hollander 2018 : Motorische vaardigheden van kinderen en adolescenten worden beïnvloed door blootsvoets of geschoeid opgroeien, Frontiers in Pediatrics, 2018, deel 6, p 115.

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fped.2018.00115/full

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

1 van 3