Waarom blootsvoets lopen en barefootschoenen zo gezond zijn

Warum barfuß laufen und Barfußschuhe so gesund sind

We zijn zonder schoenen geboren, kunnen perfect op blote voeten lopen en ontwikkelen zo een natuurlijke manier van lopen die zacht is voor de gewrichten. Ons huidige leven is er echter niet op ingericht om de hele dag op blote voeten te lopen.

 ZAQQ-Barfussschuhe-PIQUANT

 

Waarom we niet meer op blote voeten lopen

Iedereen die niet alleen op het strand of in het gras, maar bij alle activiteiten op blote voeten loopt, wordt vreemd aangekeken en vaak bestempeld als zonderling, alternatieveling of hippie. Op blote voeten lopen is simpelweg niet sociaal aanvaardbaar. De grond waarop we lopen is zelden natuurlijk. In plaats daarvan lopen we meestal op asfalt en moeten we daarom onze voeten met schoenen beschermen tegen scherven, scherpe randen of hete stenen.

Op hard asfalt dringt een scherpe steen of een klein stokje veel gemakkelijker in onze huid dan op natuurlijke bos- of weidegrond, die altijd een beetje meegeeft. We hebben dus voldoende bescherming voor onze voeten nodig!

Het dragen van barefootschoenen komt het dichtst in de buurt van blootsvoets lopen. Als je eenmaal barefootschoenen hebt geprobeerd, wil je niet meer zonder. Barefootschoenen dragen heeft enorme voordelen!

 Barfussschuhe-Sandalen-CLIQ

Wat verandert er als je barefootschoenen draagt?

Trek gewoon eens je hardloopschoenen uit en jog op blote voeten. Je zult snel merken dat je nooit op je hakken landt. Onbewust weten we dat het pijn zal doen! Onze manier van lopen is zo ontworpen dat we eerst op de bal van de voet landen. Dit is precies wat we automatisch doen als we rennen en onze schoenen uitlaten – een soort oerinstinct dat ons beschermt tegen blessures.

Peuters die bij het leren lopen geen schoenen krijgen, doen precies dat. Ze stappen eerst op de bal van hun voet voordat ze hun voet tot de hak afrollen. Helaas wordt deze natuurlijke beweging door onze moderne schoenen afgeleerd. We landen niet meer op de bal van de voet, maar voornamelijk op de hak. Dit wordt verergerd als je hakken draagt. Veel mensen stampen letterlijk hun hakken in de grond.

 Barfussschuhe-QORE

Bij deze voor ons mensen onnatuurlijke manier van lopen worden aanzienlijk minder spieren gebruikt. Je kunt aanzienlijk langere stappen zetten als je je voet eerst op je hak zet. Hierdoor hoef je voor dezelfde afstand aanzienlijk minder stappen te zetten dan bij de natuurlijke loopgang met de bal van de voet. Door de schokabsorberende eigenschappen van moderne schoenen kunnen de gewrichten en de wervelkolom het harde afrollen over de hak soms goed verdragen – soms echter ook niet! Op jonge leeftijd hebben de meeste mensen hier geen problemen mee. Naarmate we ouder worden, krijgt een enorm aantal mensen echter last van gewrichtspijn.

Veel mensen realiseren zich niet dat deze pijn verband kan houden met een onnatuurlijke manier van lopen. Dit wordt veroorzaakt door het verlies van belangrijke ondersteunende spieren die onze gewrichten beschermen en de verhoogde belasting veroorzaakt door onvoldoende demping. 

 

Terug naar een natuurlijke manier van lopen met barefootschoenen

Barefootschoenen worden vaak minimalistische schoenen genoemd. Ze hebben een zeer dunne en vooral flexibele zool. Ze zijn ontworpen om ervoor te zorgen dat je voet tijdens het lopen alle spieren gebruikt die ook worden gebruikt als je op blote voeten loopt. Helaas zijn veel mensen juist deze spieren kwijtgeraakt of hebben ze ze helemaal niet ontwikkeld als gevolg van het dragen van schoenen als kind. Daarom moet je langzaam wennen aan barefootschoenen.

Geef je voet- en beenspieren de tijd om zich te ontwikkelen. Na de overstap zul je zeker veranderingen in je lichaam merken. Op blote voeten lopen of correct lopen in barefootschoenen is ontlastend voor onze gewrichten in de voeten, enkels, knieën, heupen en wervelkolom.

Ons lichaam heeft een ingebouwde natuurlijke schokdemping. Als we weer op natuurlijke wijze gaan hardlopen, zijn dure hightech schoenen met geavanceerde demping absoluut niet nodig en zelfs contraproductief! Het is heel belangrijk dat je kortere stappen neemt, zodat je op de bal van je voet kunt stappen. Als je stappen te lang zijn, is dit niet meer mogelijk en kom je onvermijdelijk op je hakken terecht.

 Barfussstiefel-QICE

Het is net als alle andere routines die je wilt oefenen. Je moet consistent blijven en je natuurlijke loopgang blijven oefenen, bij voorkeur elke dag. Op een gegeven moment zul je automatisch overschakelen en hoef je niet meer bewust te letten op het correct lopen. Het lopen op de bal van je voet wordt je nieuwe routine.

Je kunt je voeten bijzonder goed voorbereiden op barefootschoenen door daadwerkelijk zo vaak mogelijk op blote voeten te lopen, bij voorkeur op verschillende ondergronden. In het begin is een zachte weide of een zandstrand geschikt. Als je er eenmaal aan gewend bent, kun je altijd nieuwe ondergronden uitproberen.

Barfuss-Sneaker-QNIT 

Plotseling meer pijn bij het dragen van barefootschoenen

Je kunt de eerste dagen spier- en gewrichtspijn hebben. Het eerste is een positief teken, omdat je spieren opbouwt die door het onnatuurlijke lopen zijn verzwakt. Gewrichtspijn is echter een waarschuwingssignaal!

Veel mensen maken de fout om op precies dezelfde manier in barefootschoenen te lopen als voorheen, dat wil zeggen hard op hun hakken te landen. Omdat veel barefootschoenen geen demping hebben, is er geen schokabsorptie en neemt de belasting van de gewrichten enorm toe.

Onze ZAQQ barefootschoenen zijn perfect voor de overstap.

Onze zolen zijn superdun en flexibel, maar hebben toch een zeer lichte demping. Hierdoor kun je makkelijker overstappen van het lopen op de hak naar de bal van de voet. Het is heel normaal dat je in het begin steeds weer op je hak landt, zo doe je het immers al jaren. Het kost tijd om deze gewoonte te doorbreken.

Met onze minimale demping ontzie je toch nog je gewrichten, mocht het aanvankelijk niet lukken met het lopen op de bal van de voet. In onze ZAQQ barefootschoenen krijgt lopen een geheel nieuwe kwaliteit. Je voelt de ondergrond en neemt daardoor je omgeving op een heel andere manier waar. Je ontziet je gewrichten en wervelkolom en ontwikkelt de spieren die ons hele bewegingsapparaat nodig heeft om behendig en gezond te blijven.

Nu is er geen weg meer terug, dus bekijk gelijk maar eens ons assortiment. We hebben niet alleen de juiste barefootschoen voor jou voor sportieve en outdooractiviteiten, maar ook voor business, uitgaan en alle dagelijkse activiteiten.

Feel free, feel ZAQQ.

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

1 van 3