Verzorging van je barefootschoenen van nappaleer (gladleer)

Pflege Deiner Barfußschuhe aus Nappaleder (Glattleder)

Nappaleer is een bijzonder openporig, ademend en zeer soepel materiaal. Het is de buitenkant van de dierenhuid en wordt vaak fijn gladleer genoemd. 

Net als onze huid bevat leer vetten die het soepel houden. Deze gaan door veelvuldig dragen echter na verloop van tijd verloren. Alleen als het leer voldoende wordt ingevet en van voedingsstoffen wordt voorzien, blijft het zacht en veerkrachtig.

Fijn gladleer is hetzelfde als een gestreste huid. Het heeft veel zorg nodig. Als je handen in de winter droog zijn, smeer je ze in om schrale plekken te voorkomen.

Om lang plezier te hebben van je ZAQQ’s, volgen hier enkele tips voor de verzorging van je barefootschoenen van nappaleer.

 

Welke ZAQQ barefootschoenen zijn gemaakt van nappaleer?

We hebben een ruim assortiment barefootschoenen van soepel nappaleer. De materiaalgegevens staan bij elke afzonderlijke schoen vermeld. 

Onze populaire lage schoen PIQUANT Nappa Black of onze Chelsea boot EQUITY Black zijn bijvoorbeeld gemaakt van fijn gladleer. Hieronder vind je een lijst met andere barefootschoenen van nappaleer.

Verzorgd nappaleer

Het nappaleer reinigen

De eerste stap is altijd de droge reiniging van het nappaleer. Dit kun je het beste doen met een zachte schoenenborstel. Als je er nog geen hebt, kun je je schoenen ook schoonmaken met een droge doek.

Uit eigen ervaring kunnen wij de Collonil reinigingsborstel ten zeerste aanbevelen.

Zorg lederen schoenen

Vocht en vet voor nappaleer

Omdat fijn gladleer gevoeliger is voor externe omgevingsinvloeden zoals zonlicht, vocht of slijtage, moet er na het reinigen voldoende vet op het openporige materiaal worden aangebracht. 

Om het leer optimaal te verzorgen adviseren wij 1909 Crème de Luxe van Collonil. Deze rijke schoensmeer zorgt niet alleen voor voldoende vocht, maar verfrist ook de kleur van het leer. Je kunt de 1909 Crème de Luxe kleurloos kiezen om voor alle kleurvarianten een passende schoenpoets te hebben. Hij is ook verkrijgbaar in blauw, lichtbruin, bordeaux-mahonie, middenbruin en zwart.

Gebruik een borstel of een droge doek om de schoensmeer aan te brengen. Een schoenspanner kan ervoor zorgen dat plooien worden gladgestreken zodat ook deze plekken optimaal worden behandeld.

Na het aanbrengen van de onderhoudscrème moet je het leer minstens een uur of, nog beter, een nacht laten rusten. Zo kunnen de voedingsstoffen diep in het leer dringen. Zet je ZAQQ’s op een droge plaats, maar nooit in de zon of onder een radiator.

De schoenpoets zorgt ervoor dat het oppervlak van het leer er mat uitziet. Als je je ZAQQ’s wilt laten glanzen, moet je ze polijsten met een zachte borstel. De polijstborstel van Collonil, gemaakt van echt geitenhaar, zal je goed van pas komen. Hiermee geef je jouw barefootschoenen in een mum van tijd de ultieme glans.

Onderhoudsinstructies-schoenen-glad leer

Hoe vaak moet nappaleer worden verzorgd?

Hiervoor bestaat geen vaste regel. Het hangt uiteraard af van hoe vaak je jouw barefootschoenen draagt en aan welke weersomstandigheden ze worden blootgesteld.

Als je je schoenen elke dag draagt, moet je ze ongeveer om de twee weken behandelen met voedende middelen volgens de hierboven beschreven instructies.

Zo blijft het nappaleer zacht, soepel en slijtvast. Tegelijkertijd frist de verzorgende crème ook de kleur van je ZAQQ’s op.

Verzorging van glad leer

 

Nappaleer impregneren na verzorging

Nappaleer is vanwege het openporige oppervlak niet waterdicht, maar alleen waterafstotend. Als je geen natte voeten wilt krijgen in de regen, moet je je barefootschoenen regelmatig impregneren.

Hiervoor raden we je aan de impregneerspray ‘Waterstop Reloaded van Collonil’ te gebruiken. Hij is ideaal voor alle leersoorten en biedt een perfecte bescherming tegen vocht en UV-straling. Maar maak je geen zorgen, je ZAQQ’s blijven ademend. Bij correct gebruik worden de open poriën van het nappaleer niet verstopt door de impregneerspray.

Wij raden je aan om naar buiten te gaan in de frisse lucht of in een goed geventileerde ruimte om te impregneren. Spuit je ZAQQ’s een keer helemaal in op een afstand van ongeveer 30 centimeter. Dit zorgt er ten eerste voor dat je de schoen gelijkmatig inspuit en ten tweede dat niet alleen het fijne gladleer, maar ook de naden worden voorzien van een waterafstotende film.

Gebruik de spray niet te vaak!

Als vuistregel geldt dat je je ZAQQ’s pas impregneert na de bovengenoemde reiniging en verzorging. Als je de impregneerspray te vaak gebruikt, kunnen de poriën aan elkaar plakken en kan het ademend vermogen van je barefootschoenen afnemen.

 

Terug naar blog
1 van 3